• تاریخ انتشار : 1402/07/04 - 08:02
  • بازدید : 458
  • تعداد بازدیدکننده : 438
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

نشست علمی متخصصان تغذیه منطقه مدیترانه شرقی (۱۹ تا ۲۱ سپتامبر ۲۰۲۳، امان، اردن)

 

در این نشست که به دعوت دفتر منطقه‌ای سازمان جهانی بهداشت در امان پایتخت اردن تشکیل شد، بیش از ۷۰ نفر از نمایندگان وزارت بهداشت و انستیتوهای تغذیه از ۲۲ کشور منطقه حضور داشتند، رییس انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور به همراه ۲ نفر از اعضای هیات علمی انستیتو نیز حضور داشتند.

از اهداف اصلی نشست، به روزرسانی اطلاعات در زمینه راهنماها، منابع و فرصتها برای حمایتهای تکنیکی از سوی دفتر منطقه‌ای، تبادل تجارب در زمینه اجرای سیاست‌ها و به اشتراک گذاری داستانهای موفقیت و چالشهای پیش رو و نیز تعیین نیازهای کشورها در زمینه‌هایی که سازمان جهانی بهداشت می‌تواند حمایت کند، بود. در این راستا، ابتدا وضعیت تغذیه در منطقه مورد بحث قرار گرفت. ابتدا آقای دکتر ایوب، مسوول واحد تغذیه و بیماری‌های غیرواگیر در دفتر سازمان جهانی بهداشت در منطقه مدیترانه شرقی وضعیت کلی تغذیه در منطقه را به اطلاع نمایندگان رساند. درحالیکه برخی از کشورهای منطقه از بار دوگانه سوءتغذیه رنج می‌برند، برخی نیز بار سه گانه سوءتغذیه را تجربه می‌کنند. تعدادی از کشورهای منطقه نیز درگیر گذار سریع تغذیه‌ای و نرخ بالای اضافه وزن و چاقی و نیز شیوع بالای بیماری‌های غیرواگیر هستند. دکتر احمد المندری، مدیر منطقه‌ای مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت نیز در سخنان خود در افتتاحیه نشست، بر بار سنگین سوءتغذیه در این منطقه تاکید کرد و گفت: “سوءتغذیه در همه اشکال خود خسارت سنگینی بر سلامت، رفاه و توسعه پایدار وارد می‌کند”. برخلاف برخی پیشرفتها، تغذیه نامناسب مادر، نوزاد، کودک و نوجوان همچنان سلامت و رشد زنان، کودکان و نوجوانان را در منطقه تهدید می‌کند. در سال ۲۰۲۰، ۲/۲۶ درصد از کودکان زیر ۵ سال در منطقه کوتاه‌قدی تغذیه‌ای داشتند، ۴/۷ درصد لاغر بودند و ۳ درصد از لاغری شدید رنج می‌بردند.  در همین زمان، از هر ۱۲ کودک زیر ۵ سال در منطقه یک کودک دارای اضافه‌وزن بود که پیامدهای جدی برای سلامت و رفاه در طول زندگی خواهد داشت. بسیاری از کودکان در منطقه همچنان با گرسنگی پنهان، کمبود ویتامین یا مواد معدنی روبرو هستند. شیوع کمخونی نیز از ۲۴ تا ۷۰ درصد بین دختران و زنان سنین باروری (۱۵ تا ۴۹ سال) متغیر است.

سپس دکتر کسروی، پلتفرم شبکه جدول ترکیبات غذایی در منطقه را به نمایش گذاشت و شیوه ورود اطلاعات و استفاده از این پلتفرم برای کارهای تحقیقاتی توضیح داده شد و مقرر شد هر کشور که دارای جدول ترکیبات غذایی است، داده‌های ملی خود را در این سامانه برای دسترسی و استفاده سایر کشورها وارد کند. البته مسوولیت کیفیت داده با کشوری است که داده را بارگذاری کرده است. کارشناسانی نیز به صورت مجازی از دفتر مرکزی سازمان جهانی بهداشت در نشست شرکت کردند و راهنماهای موجود و فرصتها و منابع مرتبط در سازمان جهانی بهداشت را برای استفاده کشورهای منطقه معرفی کردند. سپس نمایندگان کشورها وضعیت تغذیه کشور خود را به همراه برنامه‌های موفق راه‌اندازی شده برای مقابله با سوءتغذیه کودکان، کنترل اضافه وزن و چاقی، برنامه‌های بهبود تغذیه کودکان در سنین مدرسه، نقاط قوت و ضعف و چالشهای موجود و نیز انتظارات از سازمان جهانی بهداشت برای کمک فنی و مالی به اشتراک گذاشتند. فرصتهای حمایتی هر کشور برای همکاری بین کشوری نیز بیان شد.

برنامه‌ها و سیاستهای درحال اجرا به منظور بهبود وضعیت تغذیه در ایران هم توسط مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت ارائه شد و فرصتها و چالشهای موجود بیان شد.

در ادامه با توجه به وضعیت تغذیه در کشورها و چالشها و فرصتهای موجود، به منظور پیشرفت بیشتر در حوزه تغذیه در منطقه، اولویتها تعیین و به بحث گذاشته شد. در همین راستا، پیشنهاد انستیتو تحقیقات تغذیه در مورد فرمولاسیون مجدد مواد غذایی به عنوان راهکاری برای پیشگیری و کنترل چاقی و بیماری‌های غیرواگیر مورد توجه قرار گرفت و قرار شد تجربه موفق ایران با کشورهای متقاضی به اشتراک گذاشته شود. بعلاوه، در فرصت سه روزه موجود، با نمایندگان حاضر از کشورهای مختلف دیدارهای فردی صورت گرفت و ظرفیتهای موجود در انستیتو برای ایجاد زمینه همکاری‌های مشترک به اشتراک گذاشته شد. در همین راستاها پمفلتهای معرفی انستیتو و دانشکده و مرکز رشد به زبان انگلیسی تهیه شده بود که در اختیار برخی از شرکت‌کنندگان قرار گرفت.

 

  • گروه خبری : خبر دانشکده,آرشیو خبرها
  • گروه خبری : 131902
کلمات کلیدی
معصومه رحمانی
خبرنگار

معصومه رحمانی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

×

اطلاعات جستجو "Enter"فشار دادن

متن استاتیک شماره 39 موجود نیست