استادیار گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی دانشکده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی:
الگوی غذایی افراد نقش تعیین کننده ای در پدر و مادر شدن آن ها دارد.
استادیار گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اعلام کرد: در حال حاضر طبق مطالعات انجام شده، عوامل تغذیه ای نقش تعیین کننده ای در باروری و ناباروری دارند. نوع تغذیه هر فرد در دوران بارداری، بر کیفیت باروری نسل های بعد نیز اثرگذار است.
استادیار گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اعلام کرد: در حال حاضر طبق مطالعات انجام شده، عوامل تغذیه ای نقش تعیین کننده ای در باروری و ناباروری دارند. نوع تغذیه هر فرد در دوران بارداری، بر کیفیت باروری نسل های بعد نیز اثرگذار است.
به گزارش روابط عمومی انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، غزاله اسلامیان درباره یکی از نقش های تغذیه در باروری و ناباروری گفت: عوامل تغذیهای که بر متابولیسم و تنظیم سوخت و ساز بدن اثرگذارند، با قدرت باروری نیز ارتباط دارد. زیرا هورمونهای تنظیم کننده سوخت و ساز بدن با هورمون های جنسی در یک ریتم شبانهروزی در ارتباط هستند.
وی با بیان اینکه 1000 روز ابتدایی زندگی یک فرد نقش کلیدی در سلامت دوران های مختلف زندگی او دارد، توصیه کرد: پدر و مادر از سه ماه قبل از اقدام به بارداری، عادات غلط و الگوهای ناسالم غذایی خود را باید اصلاح کنند. چرا که بسیاری از مطالعات نشان داده است که پدران و مادرانی که از الگوهای غذایی ناصحیح پیروی می کنند و الگوی غذایی آن ها سرشار از مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب اشباع و ترانس، گوشت های قرمز و فرآوری شده به ویژه فست فودها باشد، می تواند منجر به کاهش کیفیت تخمک و اسپرمی گردد که قرار است با هم لقاح پیدا کنند.
استادیار گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی دانشکده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: برخی از افراد به اشتباه بر این باورند که برای داشتن یک بارداری سالم فقط پیروی از اصول تغذیه سالم مختص مادران است. درحالیکه تغذیه پدر نیز نقش مهمی در این ارتباط دارد. چرا که علاوه براینکه تغذیه مناسب می تواند روی کیفیت اسپرم پدر تأثیرگذار باشد بلکه بر لانه گزینی جنین نیز اثر دارد.
دکتر اسلامیان گفت: در صورتی که مادر و پدر از سه ماه قبل از اقدام به بارداری از یک الگوی غذایی سالم پیروی کنند، به دلیل کیفیت بالای اسپرم و تخمک، جنین سالم تری خواهند داشت.
وی میزان و نوع آنتی اکسیدان های رژیم غذایی را از دیگر نکات مهم در ارتباط با باروری دانست و اظهار داشت: والدین باید قبل از دوران بارداری و مادران حین بارداری از از مواد غذایی سرشار از آنتی اکسیدان های متنوع مانند میوه و سبزی ها در حد تعادل دریافت کنند.
استادیار گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی دانشکده تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی در ادامه در خصوص شناسایی کمبود ریزمغذی ها و سوء تغذیه مادران از قبل اقدام به بارداری گفت: مهم است که مادران قبل از بارداری با انجام یکسری تست های آزمایشگاهی و همچنین با مراجعه به متخصص تغذیه از وضعیت تغذیه ای خود با خبر شوند و بعد از برطرف شدن کمبودها و کنترل وزن، اقدام به بارداری نمایند.
دکتر اسلامیان ادامه داد: مادران باردار قبل از اقدام به بارداری باید از وضعیت اسید فولیک و ویتامینD خود با انجام تست های آزمایشگاهی اطمینان حاصل پیدا کنند تا با کمبود این موارد مواجه نباشند.
وی به چاقی زنان و مردان در سنین باروری اشاره کرد و گفت: اضافه وزن و چاقی از عوامل مرتبط با ناباروری است. همچنین خانم هایی که با چاقی اقدام به بارداری می کنند، ممکن است، بارداری پرخطری را تجربه کنند.
استادیار گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی دانشکده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بیان داشت: به طور معمول زنان چاق قبل از بارداری برای کاهش وزن خود از رژیم های غیراصولی پیروی می کنند و در نتیجه گرسنگی سلولی به سراغشان می آید و برای پیشگیری از گرسنگی سلولی، قبل از بارداری باید با روش های اصولی برای کاهش وزن اقدام کنند.
دکتر اسلامیان افزود: زنانی که با چاقی شدید مواجه هستند باید حداقل 10 درصد وزن فعلی خود را با مشورت با متخصص تغذیه کاهش دهند و سپس برای بارداری اقدام کنند.