اهمیت رژیم غذایی در تکمیل زنجیره درمان پس از جراحی
دکترغزاله اسلامیان عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی در گفت و گو با خبرنگار روابط عمومی، گفت: بر اساس یافتههای مطالعات، میزان مرگ و میر در بیمارانی که در شرایط سوء تغذیه بعد از عمل جراحی قرار میگیرند حدود۳۳ درصد است.
دکترغزاله اسلامیان عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی در گفت و گو با خبرنگار روابط عمومی، گفت: بر اساس یافتههای مطالعات، میزان مرگ و میر در بیمارانی که در شرایط سوء تغذیه بعد از عمل جراحی قرار میگیرند حدود۳۳ درصد است.
تغذیه پس از پشت سر گذاشتن مراحل سخت جراحی موضوع مهمی در تکمیل زنجیره درمان است و بیماران با توجه به نوع جراحی و اینکه جراحی در چه قسمتی از بدن انجام شده است، باید رژیم غذایی مناسب وضعیت خود را رعایت کنند.
وی افزود: این درحالیاست که در افراد غیر مبتلا به سوء تغذیه این میزان ۳,۵ درصد گزارش شده است.
این عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی به عوارض سوء تغذیه در جراحی شدهها پرداخت و گفت: این عارضهها شامل افزایش ابتلا به عفونتها، افزایش تعداد زخمهای بستر، بهبودآهسته زخمها و افزایش رشد باکتریهای دستگاه گوارش است.
دکتر اسلامیان با بیان اینکه بیمارانی که جراحی میشوند، به واسطه شرایط بیماری و جراحی، نیازمند مراقبتهای خاصی هستند تاکید کرد: برای جراحیهایی که با برنامه ریزی انجام میشود، تغذیه قبل از جراحی نیز میتواند تأثیر زیادی بر روند بهبود بیمار، پس از جراحی داشته باشد.
به گفته این عضو هیئت علمی دانشکده تغذیه روند تغذیه در بیماران تحت عمل باید از زمان بستری شدن آنها و قبل از عمل شروع شود و تا دوره بهبود بعد ازعمل نیز ادامه داشته باشد.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشکده ادامه داد: یک تا دو روز قبل از جراحی بهتر است بیمار از رژیمهای غذایی کم فیبر یا رژیم های غذایی مایع پیروی کند، چراکه قبل از جراحی، بر اساس دستور پزشک تغذیه بیماران متوقف میشود تا روده بزرگ فاقد باقیمانده باشد و خطر ابتلا به عفونت ها کاهش یابد.
دکتر اسلامیان ادامه داد: بر اساس نوع جراحی و شرایط بیمار، ممکن است مدت زمان این وضعیت در بیماران متفاوت باشد و حتی در جراحی های اورژانسی این شرایط مهیا نباشد بنابراین پس از جراحی بر اساس نوع جراحی و عملکرد دستگاه گوارش نوع تغذیه تعیین می شود و بهتر است در صورت امکان در اسرع وقت تغذیه از راه دهان آغاز شود.
وی تاکید کرد: پس از جراحی، تغذیه با رژیم غذایی مایع صاف آغاز میشود و در ادامه رژیم غذایی مایع کامل، رژیم غذایی پوره ونیمه جامد و رژیم غذایی معمولی تجویز میشود، ممکن است برخی بیماران نیاز به تغذیه حمایتی داشته باشند که بر اساس شرایط بیمار تغذیه با لوله (انترال) یا تغذیه وریدی (پرنترال) انجام میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه خاطرنشان کرد: نوع تغذیه بیمارانی که پس از جراحی به بخش مراقبتهای ویژه منتقل میشوند نیز بر اساس وضعیت عملکرد دستگاه گوارش، وضعیت سوء تغذیه و نارساییهای ارگانی توسط کارشناسان تغذیه بیمارستان تنظیم و پایش میشود.
دکتر اسلامیان با اشاره به اینکه مقدار کالری و میزان پروتئین دریافتی بر اساس نوع جراحی و شرایط بیمار تعیین میشود اضافه کرد: تامین کافی پروتئین نقش مهمی در بهبود شرایط بیمار به ویژه عملکرد سیستم ایمنی، بهبود زخمها و ترمیم بافت ها دارد، همچنین ممکن است برخی بیماران نیاز به دریافت مکملهای پروتئین، مولتی ویتامین و املاح داشته باشند که پس از ترخیص از بیمارستان بسته به نوع جراحی و شدت آسیب و جراحات بیمار ممکن است با دستور پزشک برای مدت مشخصی تجویز شود.
وی در خاتمه اضافه کرد: مقدار الکترولیت و مایعات دریافتی نیز بر اساس شرایط بیمار و نتایج آزمایشها با دستور پزشک از طریق سرم درمانی و یا به صورت خوراکی تامین میشود.
https://sbmu.ac.ir/index.jsp?siteid=518&fkeyid=&siteid=518&pageid=42632&newsview=122321