• تاریخ انتشار : 1402/05/22 - 10:21
  • بازدید : 319
  • تعداد بازدیدکننده : 301
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

برگزاری سمینار تعامل میکروبیوم و دریافت غذایی

 
 

به گزارش روابط عمومی، همزمان با روز جهانی میکروبیوم، سمینار تعامل میکروبیوم و دریافت غذایی با رویکرد توسعه پزشکی فرد محور سه شنبه ۶ تیرماه توسط پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران و انجمن پروبیوتیک و غذاهای فراسودمند با همکاری انستیتو پاستور ایران و انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور برگزار شد.

در مراسم افتتاحیه این سمینار، دکتر سید امیر محمد مرتضویان، رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور نیز علم میکروبیوم را یکی از جذاب ترین و فلسفی ترین موضوعات علمی خواند که در بردارنده شواهد بسیاری از نظم و خرد جهانی می باشد.

وی با بیان اینکه حتی بسیاری از صفات جسمی و روانی انسان نیز تحت تاثیر  فلور میکروبی ساکن در بدن است، گفت: زیست بوم میکروبی انسان نوعی هم‌زیستی با بدن پیدا کرده‌اند و وجودشان بخشی از سازوکار طبیعی و گاه ضروری و بایسته بدن گردیده‌ است، بطوریکه فلور نرمال بدن در شرایط عادی و در فرد با ایمنی سالم بی ضرر و حتی مفید است و مانع رشد باکتری‌های پاتوژن یا بیماری‌زا و تقویت سیستم ایمنی در بدن  می شود.

در ادامه مراسم افتتاحیه این سمینار که در سالن همایش انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی برگزار شد، دکتر افشین استوار رئیس پژوهشگاه با بیان اینکه تحقیقات جدید نشان داده است که دیدگاه تهاجمی برای مقابله با میکروارگانیسم هایی که به صورت همزیست در روده انسان زندگی می کنند و میکروبیوتای روده نامیده می شوند، سازنده نیست، تصریح کرد: اکوسیستم پیچیده ناشی از هم زیستی مسالمت‌آمیز میکروب‌ها و سلول‌های بدن که میکروبیوم نامیده می شود، اثرات سودمندی برای انسان ها دارد. بطوریکه میکروارگانیسم های ساکن در روده بسیاری از عملکردهای فیزیولوژیک بدن را تنظیم می کنند.

وی استفاده بی رویه از آنتی بیوتیک ها، استرس، اضطراب و افسردگی را از عواملی خواند که موجب برهم خوردن تعادل میکروبیوتای روده می شوند که عاملی مهم در تشدید بیماری های سیستم عصبی است.

رئیس پژوهشگاه در ادامه به ارتباط میکروبیوم با سلامت نوزاد و نقش پروبیوتیک ها در دوران نوزادی اشاره کرد و گفت: فلور میکروبی نوزاد تازه متولد شده تحت تاثیر نوع زایمان (طبیعی یا سزارین)، فلور میکروبی بدن مادر و رژیم غذایی، متفاوت می­ باشد.

وی افزود: نوزادانی که از طریق زایمان سزارین به دنیا می­ آیند، احتمال اینکه فرصتی برای کسب فلور گوارشی مناسب حین تولد بدست آورند، بسیار کاهش می­ یابد و آنان را در برابر شرایط و بیماریهای مختلف آسیب پذیر می­کند.

همکاری پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم و انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور در استفاده از ظرفیت ها و توانمندی های پژوهشی، آموزشی و فناوری 

رئیس پژوهشگاه گسترش همکاری ها با انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی را یک مزیت مهم خواند و افزود: دو نهاد تحقیقاتی اخیرا با امضای تفاهم نامه تحقیقاتی همکاری های خوبی را با هم شروع کرده اند و مصمم هستند تا در زمینه  توسعه دانش در حوزه های مرتبط با نقش تغذیه و کاربرد صنایع غذایی در کنترل اختلالات غدد درون ریز و همچنین بررسی برهم کنش ژنتیک، میکروبیوتا و تغذیه افراد از طریق ارتقای همکاری های مشترک و استفاده از ظرفیت ها و توانمندی های پژوهشی، آموزشی و فناوری طرفین با همدیگر مشارکت کنند.

نقش کلیدی میکروبیوتای روده در تنظیم عملکرد غدد درون ریز بدن

در بخش دیگری از این سمینار دکتر باقر لاریجانی، استاد ممتاز دانشگاه علوم پزشکی تهران و رئیس این سمینار نیز گفت: طرح تعیین توالی کل ژنوم انسان و میکروبیوم بدن انسان با استفاده از تکنولوژی های توالی یابی پیشرفته نشان داده است که ژن های کد کننده پروتئین در میکروبیوم ۳۶۰ برابر بیشتر از ژن های انسانی هستند و همچنین ۹۹ درصد ژنوم انسان بین افراد مشابه است این در حالی ست که کمتر از ۲۰ درصد ژنوم میکروبی بدن افراد با هم تشابه دارد.

دکتر لاریجانی همچنین گفت: میکروبیوم انواع مختلفی از عملکردهای متابولیکی و سیگنال‌های مولکولی را برای حفظ سلامت بدن فراهم می‌کند.

رئیس مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم پژوهشگاه ادامه داد: تنوع میکروبیوم روده با افزایش سن تا دوره جوانی با شیبی صعودی افزایش می یابد و در مراحل بزرگسالی به پیری رو به کاهش میرود.

فوق تخصص غدد بالغین با اشاره به تغییرات میکروبی روده در افراد چاق و دیابتی گفت: متابولیت های متعددی وجود دارد که توسط میکروبیوم روده تولید می شود که می تواند بر متابولیسم ما تأثیر بگذارد بطوریکه میکروب ها حتی از راه دور با تحریک سلول های غدد درون ریز برای تولید هورمون های کلیدی بر اندام های مختلف بدن تاثیر میگذارند.

وی ادامه داد: مطالعات اخیر نقش کلیدی میکروبیوتای روده را در ایجاد مقاومت به انسولین نشان می دهد.

دکتر لاریجانی در ادمه سخنرانی خود مکانیسم های موثر در ارتباط بین میکروبیوم روده و چاقی، پر فشاری خون، سندرم متابولیک، استئوپروز، دمانس و سرطان تیروئید را برای شرکت کنندگان تشریح کرد.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در انتها به نقش میکروبیوم در پزشکی فرد محور نیز اشاره کرد و گفت: پزشکی فرد محور همچنین قادر به حفظ سلامتی افراد با تنظیم ترکیب میکروارگانیسم های (میکروبیوتای) بدن هر فرد با روش های اختصاصی است.

وی ادامه داد: الگوریتم یادگیری ماشینی و هوش مصنوعی می تواند با ادغام پارامترهای مختلف شامل متغیرهای بیوشیمیایی، رژیم غذایی، شاخص های آنتروپومتریک، فعالیت بدنی، متابولیت‌های بدن و میکروبیوتای روده برای پیش بینی شخصی شده هر فرد در پاسخ به رژیم های غذایی و دارویی خاص  کمک کند.

گفتنی ست دکتر سید داور سیادت، رییس مرکز تحقیقات میکروبیولوژی انستیتو پاستور، دبیر علمی این سمینار و دکتر هانیه السادات اجتهد، عضو هیات علمی پژوهشگاه و معاون پژوهشی مرکز تحقیقات چاقی و عادات غذایی، دبیر اجرایی این سمینار بودند.

این سمینار علمی با سخنرانی اساتید مختلف از رشته های مختلف بالینی و علوم پایه ادامه یافت.

  • گروه خبری : خبر دانشکده,آرشیو خبرها
  • گروه خبری : 130267
کلمات کلیدی
معصومه رحمانی
خبرنگار

معصومه رحمانی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

×

اطلاعات جستجو "Enter"فشار دادن

متن استاتیک شماره 39 موجود نیست