• تاریخ انتشار : 1398/02/21 - 11:07
  • بازدید : 485
  • تعداد بازدید : 87
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

طبقه بندی مواد غذایی

دکتر ربیعی عضو هیئت علمی انستیتو تحقیقات تغذیه ای وصنایع غذایی کشور در مورد طبقه بندی مواد غذایی گفت:اخیراً محصولات غذایی به دودسته ارگانیک (کاملاً طبیعی) و غیرارگانیک طبقه بندی می شوند.


دکتر ربیعی عضو هیئت علمی انستیتو تحقیقات تغذیه ای وصنایع غذایی کشور در مورد طبقه بندی مواد غذایی گفت:اخیراً محصولات غذایی به دودسته ارگانیک (کاملاً طبیعی) و غیرارگانیک طبقه بندی می شوند.



وی گفت: محصول غذایی ارگانیک، به ماده غذایی گفته می شود که به طور کاملاً طبیعی پرورش می‌یابد، یعنی:




  • در خاکی که حداقل به مدت سه سال، هیچ‌گونه سم یا کود شیمیایی،‌ آفت كش، حشره كش و علف كش در آن استفاده نشده باشد.


  • با آب فاضلاب آبياري نشده باشد.


  • هيچگونه مواد افزودني (نظیر شيرين كننده ها و رنگ دهنده هاي مصنوعي) در آن به کار نرفته باشد.


  • در تهیه آن از اشعه استفاده نشده باشد.


  • اصلاح ژنتيكی (نظیر محصولات تراریخته) در روند توليد محصول انجام نشده باشد.



دکتر ربیعی در مورد تفاوت این محصولات گفت: در کشاورزی به روش غیر ارگانیک، باقیمانده ی سموم شیمیایی در محصولات غذایی گیاهی و حیوانی، می تواند تهدید کننده سلامت انسان باشد. ولی در محصولات ارگانیک گیاهی، آلودگی هوا، خاک و آب به حداقل رسیده، مواد مغذی خاک حفظ و به بهبود سلامت انسان و محیط زیست منجر می شود.



در مورد محصولات حیوانی ارگانیک، لازم است که حیوانات، حداكثر از روز دوم تولد، به روش ارگانيك پرورش يافته باشند، به این معنی که مواد غذایی که برای تغذیه ی آن ها استفاده می شود، صد در صد ارگانیک باشد و از هيچگونه آنتي بيوتيك و یا هورمون در طول رشد آن ها استفاده نشده باشد.



وی فواید محصولات غذایی ارگانیک برای بدن را اینگونه بیان کرد: امروزه محققان در سراسر دنیا، سلامت بخش بودن محصولات غذایی ارگانیک را تأیید می کنند. بر اساس نتایج یک پژوهش در اروپا، مواد غذایی ارگانیک حاوی پروتئین با کیفیت بالاتر، ویتامین‌، کلسیم، منیزیم، آهن، فسفر و اسیدهای چرب ضروری بیشتری نسبت به محصولات غیر ارگانیک هستند. همچنین برخی تحقیقات نشان می دهد که میزان آنتی اکسیدان موجود در مواد غذایی ارگانیک، پنجاه درصد بیشتر از محصولات غیر ارگانیک است.  به علاوه، از آنجاییکه محصولات ارگانيك، پس از برداشت، در مدت زمان كمتري به دست مصرف كننده می رسند و تازه تر هستند، از نظر عطر و طعم نیز، مرغوب تر از محصولات غیر ارگانیک هستند.



این در حالیست که در محصولات تهيه شده به روش غیر ارگانیک، انجام فرآوري ها و دستكاري هاي مختلف بر روی محصول، صرفاً منجر به بهتر شدن ظاهر، رنگ، افزایش ماندگاري و مقاوم شدن محصول در برابر صدمات ناشي از حمل و انبار داري می شود ولی به كيفيت و ارزش تغذيه اي محصولات توجه چندانی نمی شود.



از جمله مواد مضری که شاید نام آن را بسیار شنیده باشید، نیترات و نیتریت هستند که افزودنی اصلی برای جلوگیری از رشد کلستریدیوم بوتولینوم هستند که هنوز هم جایگزین کاملی پیدا نکرده اند و در فرآورده های گوشتی مورد استفاده قرار می گیرند. لازم به ذکر است این ترکیبات برای سلامت انسان، بسیار مضر هستند. به طور مثال، باعث اختلال در فعالیت گلبول های قرمز می شوند. همچنین با ایجاد ترکیبات خطرناک در بدن، احتمال بروز سرطان کبد و مثانه را افزایش می دهند. از دیگر خطرات احتمالی ناشی از مصرف مواد غذایی غیرارگانیک، می توان به بروز آسیب و نقص های مادرزادی و ژنتیکی، تولد نوزاد با وزن کم، سقط جنین، اختلال در عادت ماهیانه، بلوغ زودرس، افزایش شکستگی های استخوان، آسیب به سلول های مغزی و بروز پارکینسون اشاره کرد.



 



دکتر ربیعی در مورد نحوه اطمینان از ارگانیک بودن یک محصول غذایی گفت: توجه داشته باشیم که  نمی توان به محصولی که صرفاً برای تولید آن از کود و سموم شیمیایی استفاده نشده باشد، لقب ارگانیک داد. در حال حاضر در ایران، تعدادی محصول ارگانیک داریم که مراحل ارگانیک بودن را طی کرده و نشان آن را دریافت کرده‌اند.



باید دانست محصول ارگانیک با داشتن تنها یک برچسب تأیید نمی‌شود و محصول ارگانیک در بازار به محصولی اطلاق می‌شود که دارای گواهی استاندارد یازده هزار یا نشان  Bio (Biologic)باشد. محصولاتی که در حال حاضر، به صورت ارگانیک در کشور وجود دارند عبارتند از: گوشت گوسفند، برنج، چای، ماکارونی، شکلات، انار، رب انار، رب گوجه فرنگی، زعفران، پسته، خرما و سرکه خرما.



نکته!با توجه به بالاتر بودن هزینه محصولات ارگانیک نسبت به غیر ارگانیک، لازم است که اطلاعات خود را درباره محصولات ارگانیک بالا ببریم تا هر محصولی را با نام ارگانیک نخریم.



توجه !یکی از مواد غذایی که به اشتباه، به نام ارگانیک به فروش می رسد، "مرغ سبز" است. لازم است بدانیم که ما در ایران تولید صنعتی مرغ ارگانیک نداریم، بلکه فقط نوعی مرغ با نام "مرغ سبز" وجود دارد که ارگانیک نیست و تنها ویژگی آن این است که به آن، آنتی بیوتیک تزریق نمی شود.



 



دکتر ربیعی در مورد نحوه بسته بندی محصولات غذایی ارگانیک گفت: بسته بندی محصولات غذایی ارگانیک از ضوابط خاصی پیروی می کند. دربسته بندي این محصولات، دو شرط اصلی وجود دارد:




  • اول اینکه مواد مورداستفادهدربسته بندي،بايدبرگشت پذيربهطبيعتباشد.


  • دوم اینکهدرتهيه آن،از پرتودهی ومواد افزودنیكمترياستفادهشدهباشدودرصورتیکه از چنین موادی در بسته بندیاستفاده شود، آن مواد نیز، باید به حد استانداردهای مربوط به مواد ارگانیک برسد.



ربیعی در انتها گفت: در مجموع، با توجه به رشد روز افزون جمعيت، به منظور بالابردن میزان توليدات کشاورزي، در برخی موارد چاره اي جز استفاده از سموم ضد آفات و کودهاي شيميايي وجود ندارد. در عین حال ضروری است که به موازات افزایش میزان تولید، کيفيت محصولات نيز، مورد توجه قرار گيرد تا به سلامت انسان لطمه اي وارد نشود. بنابراین، لازم است که با افزايشسطحآگاهيكشاورزان ومصرفكنندگانودقتونظارتسازمان هايمسئول وبابهكارگيريتدابيرقانوني،گام های مفید و موثری در جهت افزایش سلامت و امنیت انسان و محیط زیست برداشه شود.ضمناً در نظر داشته باشید که مواد غذایی ارگانیک، معجزه گر نیستند. وجود برچسب ارگانیک بر روی یک محصول غذایی، تنها به این معناست که این محصول با روش و فرآیند های طبیعی تولید شده است و این موضوع، تضمین کننده محتوای مواد مغذی محصول نیست.



 



 


  • گروه خبری : خبر دانشکده,آرشیو خبرها
  • کد خبر : 77867
کلید واژه
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

×

اطلاعات "Enter"فشار دادن

متن استاتیک شماره 39 موجود نیست