همایش تغذیه متعادل، نان سالم و زندگی فعال با دیابت
به مناسبت فرا رسیدن هفته ملی دیابت، به همت انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور و با مشارکت اداره کل سلامت شهرداری تهران "همایش تغذیه متعادل، نان سالم و زندگی فعال با دیابت" در تاریخ 27 آبان ماه در تالار بوعلی سینا برگزار شد.
در ابتدای این همایش دکتر ناصر کلانتری رییس انستیتو و دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، ضمن خیر مقدم به میهمانان، بیماری دیابت را در قرن حاضر و در جوامع مختلف، یکی از معضلاتی دانست که به طور مستقیم بر روی کیفیت و شیوه زندگی، الگوها و رفتارهای غذایی تاثیر دارد.
- بدون شک نوع زندگی شهر نشینی و صنعتی شدن جوامع، سهم عمده ای در افزایش و شیوع بیماری دیابت دارد
ایشان در ادامه عنوان کرد: در هفته ملی دیابت، سعی بر این است که توجه سیاستگذاران، مسئولین حوزه بهداشت و درمان کشورها و حتی خود جامعه به عنوان بازیگر اصلی این صحنه، به این بیماری جلب شود؛ که چگونه از ابتلا پیشگیری کنیم، چگونه با دیابت زندگی فعال پر ثمری داشته باشیم و همزمان رفاه و کیفیت زندگی کاهش نیابد.
- دیابت یک بیماری مزمن غیر واگیر وابسته به تغذیه است
دکتر کلانتری افزود: دریافت رژیم های غذایی نامناسب از افراد غیر متخصص می تواند در کوتاه مدت رضایت بیمار را جلب نماید ولی در طولانی مدت سلامتی شخص را دچار اختلال نماید .
رییس انستیتو و دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، تغذیه متعادل را، تامین انرژی و مواد مغذی مورد نیاز یک بیمار دیابتی، ارتقای سیستم ایمنی بدن، دریافت فیبر کافی و احساس لذت از زندگی دانست. در تغذیه متعادل، فیبر تجویزی در واقع فلور طبیعی و فلور میکروبی روده بیمار را اصلاح می کند و رشد باکتری و عوامل بیمازا را کاهش می دهد رشد باکتری های مفید را افزایش می دهد.
وی در ادامه یاد آور شد: در دو مطالعه انجام شده، از هر 100 مورد بیماری دیابتی، 70 مورد ناشی از تغذیه نا صحیح می باشد و نتایج تحقیقات نشانگر آن است که در ابتدای ابتلا به دیابت، می توان با رعایت تغذیه متعادل و فعالیت های بدنی دائمی و منظم، از مصرف دارو، عوارض قلبی عروقی، کلیوی و پیشرفت بیماری جلوگیری کرد.
- دریافت نا کافی محصولاتی که گندمشان کامل نیست ( فرآوری شده) و مصرف بالای گوشت قرمز( فرآوری و غیر فرآوری شده) و نوشیدنی های شیرین شده سهم بسزایی در ابتلای افراد به دیابت نوع 2 دارد
دکتر حمید صاحب مدیر کل اداره سلامت شهرداری تهران ضمن بیان گوشه ای از فعالیتهای حوزه سلامت شهرداری تهران در سراهای محله، متذکر شدند در حال حاضر فعالیت های شهرداری تهران منحصر به امور شهرسازی نمی شود و خدمات گسترده ای در حوزه سلامت و توجه به حال خوب مردم، از جمله برگزاری دوره های آموزشی برای خانواده ها درخصوص انواع بیماریها و سلامت افراد جامعه ارایه می شود.
امروز پایگاه های سلامت به صورت فعال در خصوص آموزش افراد دیابتی، اندازه گیری قند و فشار خون و گسترش ورزشهای گروهی با هدف توانمندی خود مردم در حال انجام است.
در ادامه دکتر مریم امینی مدیر ترجمان دانش و آموزش همگانی خوشامدگویی به حضار بیان کرد که برپایی این همایش در راستای یکی از مهم ترین رسالتهای واحد یعنی آموزش آخرین دستاوردهای علمی به زبان ساده و کاربردی برای عامه مردم بوده است و از مدعوین به عنوان سفیران سلامت و انتقال دهندگان دانش کسب شده در سطح جامعه یاد نمود. وی در ادامه عنوان نمود طی دو سال اخیر از ۴ همایش برگزار شده در انستیتو، ۳ همایش با مشارکت شهرداری بوده که این گویای نقش مهم شهرداری در انتقال دانش و آموزش همگانی است.
مدیر عامل انجمن دیابت ایران، دکتر امیرکامران نیکوسخن با حضور در مراسم، ضمن تاکید بر تاثیر حال خوب بر زندگی بیماران دیابتی، به شرح نیازهای یک فرد دیابتی در محیط کار اشاره کرد:
ورزش کردن، کاهش استرس در محیط کار، امکان انجام تست قند و تزریق، امکان صرف غذا و میان وعده، شیف منظم کاری و برخورد با موقعیت های خاص مانند افت قند خون
همچنین دکتر نیستانی عضو هیات علمی انستیتو، با بیان اهمیت نقش غلات و بویژه نان کامل در تغذیه افراد دیابتی، در خصوص دریافت سهم اصلی انرژی از غلات، میزان اهمیت نان در کشور به عنوان قوت غالب، سلامت نان و شناسایی نان کامل، شناسایی نان کامل، میزان اثر بخشی نان کامل در قیاس سهم مساوی با نان سخنانی ایراد فرمودند.
در پایان دکتر رضا همایونفر، دانشیار تغذیه انستیتو، در همایش اخیر با موضوع "عوارض کلیوی و قلبی- عروقی دیابت و پیشگیری تغذیهای"، بر اهمیت کنترل قند خون از طریق حفظ HbA1c زیر ۷ درصد و نقش رژیمهای غذایی سالم مانند مدیترانهای، DASH و MIND در کاهش خطر نفروپاتی دیابتی و بیماریهای قلبی تأکید کرد.
وی با اشاره به آمارهایی مبنی بر اینکه بیش از یک سوم افراد دیابتی به بیماری کلیوی مبتلا میشوند و این عارضه بزرگترین علت نارسایی کلیوی است، به بررسی عوامل تغذیهای کلیدی و نکات عملی مانند شروع وعدهها با میوه و سبزیجات، محدود کردن گوشت قرمز و استفاده از ادویهها به جای نمک را برای پیشگیری از عوارض ارائه داد. (کاهش 84 درصدی خطر بیماریهای قلبی- عروقی و کلیوی)
نظر