عضو انجمن علمی تغذیه با شیر مادر:
مادران نباید ساعت شیردهی را زمانبندی کنند
ناصر کلانتری گفت: بهتر است که خانمها قبل از دوران بارداری، مورد ارزیابی دقیق و چکاپ کامل قرار بگیرند و پس از رفع مشکلات و کمبودهای احتمالی، دوران بارداری را تجربه کنند.
دکترکلانتری گفت: علم تغذیه تعادل شیر مادر با شیر خشک را تایید نمیکند.
وی با اشاره به این که نوزاد در شش ماه ابتدایی زندگی فقط از شیر مادر تغذیه میکند، عنوان کرد: یک نوزاد از ماه ششم تا دوازدهم باید در کنار شیر مادر، از غذاهای کمکی بهرهمند شوند.
عضو انجمن علمی تغذیه با شیر مادر افزود: پس از ماه دوازدهم تا 2 سالگی کودک میتواند در کنار شیر مادر، غذای خانواده را مصرف کند.
وی با بیان این که شیردهی سن یا زمان معینی ندارد، اظهار داشت: در هر سنی که یک خانم شایستگی و توانمندی بارداری را داشته باشد، میتواند شیردهی به نوزاد را شروع کند.
ناصر کلانتری ادامه داد: از زمانی که یک مادر باردار میشود، سینهها آمادگی شیردهی را پیدا میکنندو فرآیند تولید شیر در سینه خانمها پس از تولد نوزاد به تکامل میرسد.
وی با بیان این که خانمها باید با برنامهریزی دقیق بارداری را تجربه کنند، توضیح داد: یک مادر قبل از باردار شدن باید مشکلاتی مانند کمخونی و عفونت و بیماری خاص را برطرف کند، چرا که در دوران بارداری مادر نمیتواند از مکملهای مختلف استفاده کند.
به گفته دکترکلانتری، برخی از مکملهای تقویتی در شکلگیری جنین اختلال ایجاد میکنند.
وی تاکید داشت: بهتر است که خانمها قبل از دوران بارداری، مورد ارزیابی دقیق و چکاپ کامل قرار بگیرند و پس از رفع مشکلات و کمبودهای احتمالی، دوران بارداری را تجربه کنند.
عضو انجمن علمی تغذیه با شیر مادر افزود: شخص باردار برای تولید یک انسان سالم، باید بدنی سالم و عاری از کمبود داشته باشد.
ناصر کلانتری در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به بازار کتابهای مرتبط با حوزه سلامت و بارداری، گفت: متاسفانه بازار کتابهای حوزه سلامت آشفته است.
وی ادامه داد: بسیاری از مترجمان، کتابهایی را ترجمه میکنند که حداقل 30 سال پیش در خارج از ایران به چاپ رسیدهاند.
ایشان با اشاره به کتابهای معتبر مرتبط با نوزاد و بارداری، عنوان کرد: «انجمن ترویج تغذیه با شیر مادر» با همکاری بیش از 40 متخصص، کتابهای متعددی را درباره تغذیه کودکان منتشر کرده است.
وی اضافه کرد: بسیاری از اخبار و مطالب حاضر در فضای مجازی کذب هستند و با یافتههای علم تغذیه مطابقت ندارند.
دکترکلانتری با اشاره به زمان مناسب شیردهی، اظهار داشت: تغذیه با شیر مادر باید بر اساس تقاضای کودک تنظیم شود.
وی افزود: مادران نباید ساعت شیردهی برای نوزاد را زمانبندی کنند.
عضو انجمن علمی تغذیه با شیر مادر ادامه داد: زمانبندی در شیردهی بر اساس «شرایط خاص» و «نوع بیماری مادر و فرزند» قابل اجرا است و این کار حتما باید زیر نظر پزشک متخصص انجام بگیرد.
وی تاکید داشت: به اصطلاح رایج هر زمانی که نوزاد «نق زد» باید مورد شیردهی قرار بگیرد.
دکتر کلانتری با اشاره به زمان گرسنه شدن نوزاد، ادامه داد: زمانی که نوزاد ملچ و ملوچ کرد و سرش را به سمت شانه چرخاند و لباسهای خودش را به دهان گرفت، مشخص میشود که احساس گرسنگی دارد.
وی اضافه کرد: هر زمان که کودک از شیر مادر سیر شود، سینهی مادر را رها میکند و سرش را به سمت مقابل میچرخاند و به احتمال زیاد پس از سیر شدن میخوابد.
ایشان با اشاره به زمان نگهداری شیر مادر در دمای اتاق، توضیح داد: شیر مادر در بهترین شرایط حدود 4 تا 6 ساعت در دمای اتاق میماند و فاسد نمیشود.
وی افزود: شیر مادر در دمای یخچال حدود 24 تا 48 ساعت بدون فساد باقی میماند.
دکتر کلانتری با اشاره به این که مصرف سیر و پیاز طعم شیر مادر را تغییر میدهند، اظهار داشت: در دوران شیردهی، ما به مادران توصیه میکنیم که با پرهیز از موادی مانند «نوشابهها» و «آبمیوههای پاکتی» و غیره طعم شیر خود را ارتقا دهند.
وی با اشاره به ارتباط اندازهی سینه بانوان با میزان شیر، عنوان کرد: اندازهی سینهی یک خانم با کیفیت و میزان شیر ارتباط ندارد.
عضو انجمن علمی تغذیه با شیر مادر افزود: عواملی مانند «تغذیه مناسب» و «آرامش» و «روان سالم» و «مکیده شدن مستمر سینهی مادر توسط کودک» طعم و کیفیت و حجم شیر مادر را ارتقا میدهند.
وی با اشاره به این که بیماریهای معمولی اختلالی در شیردهی ایجاد نمیکنند، اظهار داشت: برخی از بیماریها مانند «جنون کامل» باعث میشوند تا مادر از شیردهی مستقیم محروم شود.