• تاریخ انتشار : 1402/12/07 - 08:08
  • بازدید : 344
  • تعداد بازدید : 323
  • زمان مطالعه : 9 دقیقه

برگزاری چهارمین کنگره بین المللی و شانزدهمین کنگره سراسری تغذیه ایران

 

 

چهارمین کنگره بین المللی و شانزدهمین کنگره سراسری تغذیه ایران با تلاش انجمن تغذیه ایران، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور و با حضور صاحبنظران، اساتید و محققان داخلی و خارجی در تاریخ ۲ لغایت ۴ اسفند ماه ۱۴۰۲ در مرکز همایش های بین المللی ابوریحان تهران برگزار گردید.

به گزارش روابط عمومی، دکتر حسین فرشیدی معاون بهداشت وزارت بهداشت در مراسم افتتاحیه چهارمین کنگره بین‌المللی و شانزدهمین کنگره سراسری تغذیه ایران با اشاره به سیاست‌های وزارت بهداشت، توجه به تغذیه را مهمترین برنامه و تاثیرگذارترین عامل بروز بیماری های غیر واگیر برشمرد.

 

 

دکتر فرشیدی سلامت و امنیت غذایی را در ارتباط با هم عنوان کرد و گفت: برنامه‌های سال آتی وزارت بهداشت نظیر سلامت خانواده، متکی بر افزایش پوشش‌های بهداشتی و کاهش بار بیماری‌های غیرواگیر است.

به گفته وی در این راستا توجه به تغذیه و فعالیت فیزیکی بسیار اهمیت دارد و می‌تواند بار بیماری‌ها را کاهش دهد؛ بنابراین باید بر پیشگیری تمرکز داشته باشیم و به تغذیه مناسب توجه کنیم.

معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به این که بسیاری از کشورها در پی جنگ اوکراین دچار بحران سیاسی و غذایی شدند، گفت: این اتفاق به این دلیل رخ داد که تولید مواد غذایی در یک منطقه از جهان دچار آسیب شد؛ پس غذا و تغذیه نه تنها به حوزه سلامت بلکه به حوزه های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و امنیتی و… نیز مربوط می‌شود.

به گفته وی در دسترس بودن غذا مهم است اما نحوه استفاده از آن بسیار مهمتر است و این امر نیاز به فرهنگ سازی مناسب دارد.

معاون بهداشت وزارت بهداشت اجرای تغذیه درست و علمی در کشور را دارای بیشترین تاثیر در کاهش بیماری‌ها دانست و گفت: تغذیه حرف اول را در عوامل ایجاد کننده بیماری های غیرواگیر می زند و با انجام مداخلات مناسب می توان آن‌ها را کاهش داد.

دکتر فرشیدی کاهش مصرف میوه و سبزی و افزایش مصرف نمک و شکر در کشور را از جمله عوامل خطر برای بروز بیماری های غیر واگیر در کشور برشمرد.

وی با اشاره به مطالعات صورت گرفته در ۱۹۵ کشور جهان، رژیم غذایی نامناسب را عامل خطر ۱۱ میلیون مرگ در کشورها عنوان کرد و یادآور شد: تغذیه نامناسب ۲۱ درصد عامل پرفشاری خون و ۶۸ درصد عامل بروز دیابت است.

دکتر فرشیدی براساس نتایج پویش ملی سلامت ایرانیان که با شرکت بیش از ۴۶ میلیون نفر انجام شد گفت: در حال حاضر تعداد زیادی از افراد جامعه عامل خطر بروز بیماری های خود را نمی شناسند و یا به آن اهمیت نمی دهند.

وی گفت: عدم رعایت اصول تغذیه مناسب منجر به بروز سرطان و بیماری های غیر واگیر می‌شود در حالی که با تغذیه مناسب می‌توانیم از آن‌ها پیشگیری کنیم و فرهنگ‌سازی در این خصوص باید توسط کادر سلامت صورت گیرد.

دکتر فرشیدی از افزایش تعداد کارشناسان تغذیه در مراکز بهداشتی به منظور دسترسی مناسب‌تر آحاد جامعه خبر داد و یادآور شد: در وزارت بهداشت تغذیه را محور و اساس برنامه‌های پیشگیری از بیماری‌ها قرار دادیم.

 

 

دکتر مجید حاجی فرجی دبیر علمی کنگره نیز با اشاره به عضویت ۹۰۰۰ متخصص و کارشناس تغذیه در انجمن تغذیه ایران گفت: علم تغذیه علاوه بر رشته‌های علوم پزشکی با حوزه‌های غیرپزشکی نظیر اقتصادی، رفاه اجتماعی، کشاورزی و… نیز ارتباط تنگاتنگی دارد و برای دستیابی به امنیت پایدار تغذیه ای باید این حوزه‌ها با یکدیگر به همکاری بپردازند.

دکتر حاجی فرجی خاطرنشان کرد که طراحی مداخلات و سیاستگذاری در حوزه غذا و تغذیه باید به نحوی صورت گیرد که در راستای دستیابی به امنیت تغذیه و غذا و رسیدن غذای سالم و ایمن به دست خانواده‌ها کمک کند. همچنین استفاده از فناوری‌های نوین را در این خصوص ضروری دانست.

دبیر علمی کنگره با اشاره به ثبت نام ۱۵۰۰ نفر از اساتید، متخصصان و دانشجویان علوم تغذیه در این کنگره گفت: ۱۱۴۸ مقاله به دبیرخانه کنگره ارسال شد که مقالات منتخب در قالب پوستر و ۱۲۲ سخنرانی  در این سه روز ارایه خواهند شد. همچنین برگزاری ۱۲ سمپوزیوم، ۱۰میزگرد، ۱۰پنل و ۱۰ کارگاه از دیگر برنامه‌های این کنگره علمی است.

در بخش دیگری از این مراسم با حضور معاون بهداشت وزارت بهداشت، رییس دانشگاه، رییس انجمن ملی تغذیه  و دیگر مسئولان از کتاب ترمینولوژی تغذیه رونمایی شد.

 

 

دکتر زالی رییس دانشگاه چهارمین کنگره بین‌المللی و شانزدهمین کنگره سراسری تغذیه ایران سیاستگذاری تغذیه‌ای را از اهداف بزرگ سیاستگذاران برشمرد و با اشاره به اهمیت حکمرانی غذا گفت: امروزه غذا یک ابزار قدرت جهانی است و کشورهایی که در حوزه غذا عقب بیفتند از نظر اقتصادی و سیاسی نیز دچار چالش می‌شوند.

 

 

ایشان با اشاره به گزارش FAO  مبنی بر رشد بالای قیمت اقلام غذایی در دو سال اخیر، اظهار کرد: در امنیت غذایی دیدگاه رفع نیازهای غذایی فقرا یک نگاه خیرخواهانه است اما در حاکمیت غذایی کمک به فقرزدایی، قطحی زدایی و رفع نیازهای غذایی یک امر حمایتی است.

وی سیاستگذاری تغذیه ای را از اهداف بزرگ سیاستگذاران برشمرد و با اشاره به اهمیت حکمرانی غذا گفت: امروزه حکمرانی غذا فقط تمشیت تغذیه ملی نیست بلکه به یک ابزار کارا، با صلابت و دیپلماتیک تبدیل شده است که امنیت غذایی و حاکمیت غذایی را نیز در برمی‌گیرد.

رییس دانشگاه خاطرنشان کرد: در حکمرانی و متد حکمرانی غذا رابطه و رویکرد سیاست دولت‌ها با جوامع مدنی، گروه‌های تغذیه، مردم و بخش خصوصی مورد توجه قرار می‌گیرد.

وی یادآور شد: پس از مناقشه غلات درجنگ اوکراین، حکمرانی غذا به یک ابزار جدی تجاری سیاسی تبدیل شده و بسیار مهم است.

وی بحث فراهم‌آوری، دسترسی، سلامت غذایی و پایداری را از اصول بسیار مهم حاکمیت غذایی و حکمرانی غذایی ذکر کرد.

رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به‌کارگیری تکنولوژی‌های نوین را مهم برشمرد و گفت: یادگیری ماشینی و هوش مصنوعی امروزه در تمام امور مداخله می‌کند، از داخل منزل و بحث‌های مطبخی گرفته تا اینترنت اشیا در حوزه طبخ غذا وصنایع تولیدی و تغذیه ای و بسته بندی و بسیاری از موارد دیگر.

به گفته دکتر زالی اخیرا در کشاورزی سبز و هوشمند با استفاده از هوش مصنوعی متناسب با رشد بذرها و دانه ها و مراحل تکمیلی در گیاهان در مزارع سبز با رصد مرتب و دقیق بشر توانسته به درصد بالای تولید برسد.

وی با اشاره به این که براساس اعلام FAO  تا سال ۲۰۵۰ با چالش جدی کمبود غذا روبه‌رو می شویم، استفاده از فناوری‌های نوین را یکی از راهکارهای رفع آن برشمرد.

دکتر زالی یکی از مشکلات مهم را هدررفت بالای مواد غذایی در کشور عنوان کرد و گفت: با آموزش همگانی مناسب خانواده‌ها می‌توان از هدررفت مواد غذایی جلوگیری کرد.

ایشان با اشاره به کشاورزی سنتی در ایران بر ضرورت بهینه کردن ماشین آلات کشاورزی، برنامه‌ریزی برای بهبود اقتصاد روستاها، برنامه‌ریزی برای کاهش مهاجرت روستاییان و ترغیب نسل جوان به مشارکت در کشاورزی برای بهبود وضعیت تولید موادغذایی تاکید کرد.

دکتر زالی با اشاره به شاخص‌های مهم تاثیرگذار در امنیت غذایی، بر ضرورت برنامه‌ریزی برای سرمایه‌گذاری در حوزه کشاورزی و تولید مواد غذایی در ایران جهت تحقق برنامه‌های راهبردی عمیق در حوزه تغذیه تاکید کرد.

دکتر زالی متخصصان تغذیه را بخشی از پیکره نظام سلامت برشمرد که یکی از پرجمعیت‌ترین گروه‌های نظام پزشکی را تشکیل می‌دهند.

رییس دانشگاه بر حضور پررنگ‌تر همکاران علوم تغذیه در حوزه سلامت تاکید کرد و خواستار نقش آفرینی بیشتر آنان در حوزه های مختلف سیاستگذاری، مشاوره، سلامت، توسعه کشور، اپیدمیولوژی و… شد .

وی در ادامه به اهمیت تغذیه در گروه‌های خاص اشاره کرد و مادران باردار، مادران شیرده، کودکان و سالمندان را از گروه‌های آسیب پذیر جامعه دانست و به تشریح مشکلات و نیازهای تغذیه ای آنان پرداخت.

تداخلات دارو و غذا در سالمندان، اهمیت تغذیه مکفی در رشد و آینده کودکان، افزایش نیاز تغذیه ای مادران شیرده، ضرورت آموزش به مادارن، از دیگر نکات مطرح شده توسط دکتر زالی در این مراسم بود.

دکتر زالی حضور متخصص تغذیه در بیمارستان را بسیار با اهمیت عنوان کرد و با اشاره به مشکلات تغذیه ای بیماران بستری در بخش های ویژه بیمارستان‌ها بر سرعت برنامه ریزی رژیم تغذیه‌ای برای این بیماران تاکید کرد.

به گفته وی نیاز بیماران بستری در بخش‌های مراقبت ویژه به پروتیین و کالری افزایش می یابد. همچنین طول مدت اقامت بستری، ایجاد زخم بستر و عفونت بیمارستانی ارتباط تنگاتنگی با تغذیه دارد.

دکتر زالی با تاکید بر استفاده از ظرفیت سرشار متخصصان تغذیه و انجمن تغذیه ایران این گردهمایی علمی را نشان دهنده سرمایه اجتماعی برشمرد که در سه حوزه آموزش، بهداشت و درمان می تواند به وزارت بهداشت کمک کند.

ضرورت توجه به غذاهای فراسودمندی که بدیل‌های دارویی می‌شوند

رییس کنگره توجه به غذای فراسودمند را اثربخش برشمرد و گفت: باید غذاهای فراسودمند را توسعه داده و به سفره ایرانی وارد کنیم؛ این غذاها گاهی بدیل‌های دارویی هستند .

به گفته وی غذاهای فراسودمند با تغییرات ماکروبیوم‌های روده، مناسب سازی فلورو…  باعث کاهش بیماری‌هایی نظیر دیابت، پرفشاری خون و سرطان‌ها می‌شوند.

دکتر زالی توجه به غذاهای پروبیوتیک، سیستم بیولوژی، پروتئومیکس، نوتری ژنومیکس و… را نیز ضروری دانست.

رییس دانشگاه این کنگره را بازتابی از ایجاد یک رویکردی نوین در حوزه سلامت برای برنامه‌های مودت آمیز و سیستماتیک با انجمن تغذیه ایران برشمرد و خاطرنشان کرد: یادمان باشد بهترین مشاور ما در حوزه سیاستگذاری، ترمینولوژی، آمایشی، اقتصادی، توسعه ای، ایمنی غذا و… انجمن تغذیه ایران است که دانش، مهارت و دلسوزی خود را به اثبات رسانده است.

دکتر زالی افزود: مطمئنا در همه کشورهای توسعه یافته یکی از رویکردهای درخشان در حوزه اصلاح فراوری توجه به نظرات نهادهای مدنی ذیربط است. این اقدام خوبی است که نهاد مدنی مثل انجمن تغذیه ایران بتواند در سیاستگذاری‌ها شرکت کند.

ایشان در ادامه بر ضرورت توجه بیشتر به چالش‌های تغذیه‌ای و برطرف کردن نیازهای غذایی کشور تاکید کرد.

دکتر زالی خاطرنشان کرد: امروز غذا یک ابزار قدرت جهانی است؛ آب و غذا سلاح‌های کاربردی منازعات آتی بشر هستند و کشورهایی که در حوزه غذا عقب بیفتند از نظر اقتصادی و سیاسی نیز دچار چالش می‌شوند.

رییس دانشگاه در خاتمه سخنان خود ضمن تقدیر از دست اندرکاران برگزاری این کنگره، ابراز امیدواری کرد این گردهمایی علمی باعث تحولات خوبی در حوزه غذا و تغذیه و سیاستگذاری حوزه غذا باشد.

  • گروه خبری : خبر دانشکده,آرشیو خبرها
  • کد خبر : 139383
کلید واژه
معصومه رحمانی
خبرنگار

معصومه رحمانی

×

اطلاعات "Enter"فشار دادن

متن استاتیک شماره 39 موجود نیست